Hier lees je wat meer over mij. Over starten als ondernemer, over liefde voor retro, over comfortzone en exposeren.

de aanleiding

Begin 2016 heb ik Matthijs Jonker Fotografie opgericht. Ik doe dit naast mijn baan migratie-consultant bij Data eXcellence in Groningen.

De gedachte speelde al veel langer om me als freelance fotograaf in te schrijven bij de KvK, deels gevoed door mensen om me heen die dit als suggestie opperden. Ik denk dat vele perfectionisten/ondernemers met mij de interne weerstand wel herkennen: het kan pas echt als ik [een nieuwe camera heb/goed genoeg ben/etc.], ben ik wel goed genoeg, wat als [vul maar in]?

Toch leek het me vooral ontzettend leuk om bedrijfsmatig met fotografie bezig te zijn.

de doorslag

De uiteindelijke doorslag kwam toen ik mijn huidige, prachtige retro-style Fujifilm-camera voor het eerst vasthield en dacht: deze móet ik gewoon hebben! Ik ben niet alleen dol op foto-apparatuur maar ook echt dol op retro/vintage/antiek. Zo verzamel ik bijvoorbeeld oude foto-toestellen.
Enfin: ik wilde dus die gave retro-style Fujifilm maar hoe ga ik dat ooit bekostigen? Eén en één is drie: ik schrijf me in als zzp’er om hiermee een nieuwe camera aan te schaffen als investering. Middels opdrachten zal ik proberen deze prachtige investering te bekostigen. En om nieuwe lenzen aan te schaffen natuurlijk waarmee ik nog betere foto’s ga maken!
Apparatuur is het middel, maar de apparatuur van Fujifilm is wel echt hele fijne apparatuur! De filosofie erachter is echt wezenlijk anders dan bij de gerenomeerde merken als Canon en Nikon. En het glas is werkelijk verbluffend goed.

comfortzone, goodbye!

Het geeft me ook een andere, frisse blik op fotograferen. Fotograferen doe ik al jaren, vanaf 2007 met een spiegelreflex. In de afgelopen jaren heb ik veel concertfotografie gedaan en ook mijn 3 kinderen en vrouw zijn regelmatig het object voor de lens. De laatste jaren heb ik ook diverse, voor mij nieuwe technieken geprobeerd, vooral bij portret- en natuurfotografie.
De drang naar vernieuwing en experimenteren heeft er altijd al ingezeten. Ik ontdek meer en meer dat conceptuele fotografie een diepliggende passie is. De kijker écht even laten kijken naar het verhaal, de bedoeling van een foto, zelf laten interpreteren. In deze digitale wereld worden we bestookt met media (foto, video, etc.) en ik vind dat we langer naar een foto mogen kijken om het te doorgronden. Dan helpt het als de kijker een foto niet meteen kan interpreteren. Heerlijk om de hersenen te misleiden!
Matthijs Jonker Fotografie gaat me helpen en stimuleren om m’n comfortzone te verlaten. Naast opdrachten van klanten heb ik voor mezelf een aantal fotoprojecten gedefinieerd waar ik de komende tijd mee aan de slag ga.
Eén van de hoogtepunten was een expositie bij mijn werkgever UMCG. Bekijk op deze pagina meer informatie over mijn expositie “Gezegd en gedrukt”.

samenwerken?

Heb je een gaaf idee of zoek je naar een eventuele samenwerking? Ik sta open voor ideeën en denk graag met je mee.
Neem even contact op, dan maken we een afspraak, drinken we koffie en bespreken we jouw toffe ideeën!

belangrijke informatie

» lees hier de privacy verklaring
» lees hier meer het gebruik van cookies
» lees hier de algemene voorwaarden
» vragen? vragen!

adres Voorstebree 3, 9403 JD Assen
telefoon 06 4098 0679
email hallo@matthijsjonkerfotografie.nl
facebook messenger gebruik deze link

kvk 65043316
iban NL32 KNAB 0255 0361 91