Beroep in beeld: Stephan (berger)

Beroep in beeld. In deze serie leg ik de mens vast in relatie tot zijn beroep. Doel is om de beoefenaar van dit beroep verhalend in foto’s uit te drukken, met de nadruk op de uitgevoerde handelingen.
Ik loop een tijdje mee en vraag wat uitleg over de facetten van zijn of haar beroep, de voorbereiding, uiteindelijke werkzaamheden en nawerk. Het resultaat is een portret in 12 tot 16 zwart/wit-foto’s.

In deze serie zien we Stephan. Hij is berger bij Collewijn Berging in Utrecht. Op een zondagmiddag mocht ik met hem mee. Pech voor mij omdat het erg rustig was qua bergingen die dag. Onze eerste rit werd halverwege afgemeld. Vlakbij het depot konden we door naar een volgende pechmelding: vastzittende handrem. Niet de meest spannende melding maar op een dergelijk rustig zondag helemaal prima. In een rustige woonwijk in Utrecht vonden we de gestrande klant thuis.

haperende handrem

Stephan begint kalm met inventarisatie van het probleem en vraagt de klant of dit vaker is gebeurd. Het betreft een elektronische handrem en als eerste wordt eea gereset door de accupolen te verwijderen en weer aan te sluiten. Daarna worden de systemen gereset. Al snel blijkt dat Stephan dit probleem niet ter plekke kan verhelpen. Elke keer wanneer de auto opnieuw wordt gestart, blijft de handrem weer zitten. Hiertoe wordt besloten om de auto mee te nemen. Maandag wordt deze dan naar de dealer gebracht ter reparatie.

Met nog draaiende motor wordt de auto op de berger getakeld. Na de laatste gegevens genoteerd te hebben, keren we richting het depot in Utrecht. Bijna vergeten we de accu-kap die de klant nog rennend komt brengen. In Nieuwegein drinken we nog een kop koffie voordat Stephan besluit om de rest van de zondagmiddag thuis te zijn. Uiteraard bereikbaar voor pechmeldingen en bergingen.

Bekijk ook de eerdere blogs uit deze serie Beroep in Beeld over opticien Marco en melkveehouder Leo. Heb je ook grote passie voor je werk en vind je het leuk als ik kom fotograferen? Ik kom graag bij je langs om alles te horen of over jouw beroep, terwijl ik vastleg hoe jij te werk gaat. 

Foto-galerij van dit beroep in beeld

Bekijk hieronder de foto-galerij van Stefan.