Beroep in beeld: Leo (melkveehouder)

Beroep in beeld. In deze serie leg ik de mens vast in relatie tot zijn beroep. Doel is om de beoefenaar van dit beroep verhalend in foto’s uit te drukken, met de nadruk op de uitgevoerde handelingen.
Ik loop een tijdje mee en vraag wat uitleg over de facetten van zijn of haar beroep, de voorbereiding, uiteindelijke werkzaamheden en nawerk. Het resultaat is een portret in 12-16 zwart/wit-foto’s.

Melkveehouder: in het holst van de nacht

Woensdagochtend 4:25. Ik rij het erf van de Cremerhoeve van melkveehouder Leo Swart (Zeijen) op. Het is eind augustus maar toch nog echt donker. Leo en Tim drinken hun koffie op en gaan aan de slag. Ik loop met Tim mee, de melkcarrousel én de geur van mest in. Hij gaat aan de slag en legt me gaandeweg uit hoe één en ander werkt. En echt, na 10 minuten ruik je de lucht niet meer. Daarna volg ik Leo bij het voeren van de kalfjes. Tijdens het opdrijven van de koeien naar de melkcarrousel praten we vooral over de verslechterende staat van de stal. Leo vertelt me dat hij al ruim 13 jaren bezig is met het verkrijgen van de juiste vergunningen. Omdat de huidige stal ernstig verouderd is, moet deze dringend worden vernieuwd. Tussendoor, zo rond 6 uur, maak ik foto’s van de zon die opkomt. Leo gaat ondertussen onverstoord verder met het schoonmaken van de stallen.

Ruim anderhalf uur later stap ik weer in de auto. Even snel douchen en om te kleden thuis, om daarna door te rijden naar kantoor. Voor velen moet de dag nog beginnen. Echter voor Leo, Tim en mij zitten de eerste uren er al weer op. Morgen zullen zij weer opstaan rond 4:15. Maar ik niet.

Foto-galerij van dit beroep in beeld

Bekijk hieronder de foto-galerij van Leo en Tim.